Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Το δεξί σου πλευρό (Μίνα Παπανικολάου – Σοφία Στρέζου)

Το δεξί σου πλευρό (Μίνα Παπανικολάου – Σοφία Στρέζου)


Μίνα Παπανικολάου
Το δεξί σου πλευρό με αποκόπτει αιμάτινα.
Σε λίγο,
άλλες φωνές θα μυρώνουν το στίχο σου
κι άλλες μορφές θα πλουτίζουν τη φαρέτρα της ποίησης.

Αφουγκράσου ,
μα στη λύπη σου μην αφήσεις να δουν
το είδωλό μου στα μάτια σου.


Σοφία Στρέζου
Στο δεξί σου πλευρό (ανα)γεννάται
το άλλο μισό μου
η σκέψη γίνεται στίχος
ενέχυρο στην απουσία
για ν’ ανάβει σβησμένο αστέρι
στα αδιάβατα πέλαγα της ποίησης.

Επινοείς…
μα στη λάμψη σου μην αφήσεις να δουν
μια σελήνη να κλαίει στα μάτια μου.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Find yourself!!

Find yourself!!

Πέρασε πόσος καιρός..
Πόσος καιρός και δεν ξέρω γιατί αλλά νιώθω πως όλα επαναλαμβάνονται..ξανά και ξανά και ξανά...ώρες ώρες αναρωτιέμαι..''ΑΓΑΠΗΣΑ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΗΘΙΝΑ?''
Απόψε όλα γύρω μου τα νιώθω ηλεκτρισμένα..όλα με ενοχλούν..για όλα έχω κάτι να πω..
Δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτό που με κάνει να μην πιστεύω καθόλου στον εαυτό μου..έχουν περάσει χρόνια απο τότε που έλεγα κάτι και πίστευα στον εαυτό μου..δεν σήκωνα μύγα στο σπαθί μου..και έχω βρεθεί μέσα σε ενα χρόνο κοντά να κατασρέψω κι'άλλο τη ζωη μου..να κάνω καταχρήσεις για να ξεχάσω με αποτέλεσμα να πεφτς στα μάτια των άλλων χωρίσ να το καταλαβαίνω εκείνη την στιγμη..να απλώσει χέρι μου πάνω άντρας..και να μπλέκω με άτομα που πληγώνω γι 'αλλη μια φορά..Κανενας δεν μου έφταιγε...μόνη μου τα κατάφερα όλα ως εδώ..εγώ και οι επιλογές μου..
Νιώθω πως η ζωη μου όλη τα τελευταία χρόνια ειναι ενα πολύ μεγάλο λάθος..Σήμερα  ένα παιδί μου είπε μια πολύ σοφή κουβέντα...''ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΕΤΣΙ...ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ..ΜΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΑΙ ΤΟΣΟ..ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΤΣΙ..ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ!!''Μου το έλεγε κάποιος ο οποίος ήταν στην ουσία ένας ξένος..ένας απλός γνωστός..Δεν έχω καταλάβει το μέγεθος της κατάστασης και όλα όσα συμβαίνουν..
ΤΟ ΑΞΙΖΩ??Δεν νομίζω να αξίζει σε κανέναν άνθρωπο να στενοχωριεται..λένε οτι μας δίνεται οτι μπορούμε να αντέξουμε..και η αλήθεια είναι πως πιστεύω οτι μπορώ να το αντέξω...
Είχα βάλει πριν 3χρόνια έναν άνθρωπο στη ζωή μου που ήταν τα πάντα για μένα...παράτησα σχέση φίλους και τον έβαλα στο σπίτι μου...ταξίδεψα μαζί του,,έζησα τις πιο τρελές μου φαντασιώσεις και πάλεψα για να βγω στο τέλος απο αυτή τη σχέση που με έριξε ψυχολογικά όσο τίποτα και κανένας άλλος..είχα πει πως δε θα το επιτρέψω ξανά να πέσω τόσο χαμηλά για κάποιον και ενώ προχώρησα και ανοίχτικα αλλού,κάπου που με έκανε να νιώθω ξανά ο εαυτός μου κόλλησα και έζησα άλλα τόσα..άλλα καλά..άλλα πολύ άσχημα...
Εμπειρίες θα τα ονομάσω όλα αυτά..και θα πω πως είχαν σίγουρα το λόγο τους που βρέθηκαν μπροστά μου..
Θέλω να κάνω μια νεα αρχή...να πιστέψω σ'εμένα και να κάνω όλους να αλλάξουν γνώμη για το άτομο μου..να γινω και πάλι σαν παλιά..και ας ξέρω οτι είναι ανέφικτο..λογικό γιατί τα χρόνια  και οι καταστάσεις μας άλλαξαν αλλά πιστεύω οτι κάτι μπορώ όσο να ναι να κάνω!Πρέπει να βρω τον εαυτό μου!!

• Η αγάπη ως αντικαταθλιπτικό

 

 • Η αγάπη ως αντικαταθλιπτικό
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ NA ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
Η αγάπη είναι τόσο σημαντική για την ψυχοσωματική μας ισορροπία όσο είναι και το νερό για τη βιολογική. Όσο περισσότερο αγαπούμε , τόσο πιο 'γεμάτοι' αισθανόμαστε σε συναισθηματικό επίπεδο και επιβεβαιωνόμαστε υπαρξιακά. Όσο λιγότερο αγαπούμε ,τόσο περισσότερο ευάλωτοι γινόμαστε σε διάφορες αρνητικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ψυχολογία μας ,όπως π.χ. η κατάθλιψη.
Η σύνδεση μεταξύ αισθημάτων αγάπης και καταθλιπτικών συμπτωμάτων , είναι αντιστρόφως ανάλογη. Δηλαδή όσο περισσότερη αγάπη είναι εμφανής στη ζωή μας τόσο λιγότερο ευάλωτοι παρουσιαζόμαστε , μπροστά στην 'ασθένεια ' του αιώνα μας όπως έχει χαρακτηριστεί, την κατάθλιψη. Η αγάπη είναι πιθανόν ένα από τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά ,γιατί ένας από τους συνηθέστερους λόγους που οδηγούμαστε σε κατάθλιψη είναι η σκέψη ότι δεν μας αγαπάει κανείς .Τα περισσότερα άτομα με κατάθλιψη δεν αγαπούν τους εαυτούς τους και δεν αισθάνονται ότι οι άλλοι τους αγαπούν. Επικεντρώνονται εξαιρετικά στους εαυτούς τους , γεγονός που τους καθιστά λιγότερο ελκυστικούς και τους αποθαρρύνει από την δυνατότητα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν να αγαπηθούν.
Υπάρχει ένας μύθος στους καιρούς μας ότι η αγάπη είναι κάτι που απλά συμβαίνει δίνοντας της έτσι μεγάλη τυχαιότητα.. Τα άτομα με κατάθλιψη λοιπόν, πολλές φορές παθητικά αναμένουν να βρεθεί κάποιος να τους εκδηλώσει αισθήματα αγάπης. Όμως η αγάπη δεν αναπτύσσεται έτσι. Για να αγαπηθείς και να διαρκέσει αυτή η αγάπη χρειάζεται ενεργητικότητα , κοινωνικοποίηση καθώς και εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων.
Οι περισσότεροι εννοιολογικά κωδικοποιούμε την αγάπη μέσα από την λαϊκή κουλτούρα.' Μαθαίνουμε' ότι η αγάπη είναι κάτι μαγικό που μας δίνει φτερά. Ωστόσο αυτή η εκλαϊκευμένη αντίληψη της αγάπης αποτελείται από μη ρεαλιστικές προσδοκίες που αναπτύσσουμε και σχετίζονται με τον αυτοσκοπό της 'διασκέδασης'. Το υλιστικό πρότυπο μας μαθαίνει η προσοχή μας να έλκεται από οτιδήποτε έχει ως επακόλουθο την πρόσκαιρη ικανοποίηση. Έτσι λοιπόν αποκωδικοποιούμε ως αγάπη οτιδήποτε απλά αποσπά την προσοχή μας και παρουσιάζεται ως ερωτικό σκίρτημα ,γεμάτο ενθουσιασμό αλλά χωρίς ποιότητα..
Μια συνέπεια αυτού είναι το γεγονός ,ότι όταν βιώνουμε την πραγματική αγάπη αναστατωνόμαστε και απογοητευόμαστε γιατί αυτού του είδους η αγάπη δεν ταυτίζεται με το ανάλογο κοινωνικό πρότυπο της αγάπης. Κάποιοι από μας γινόμαστε απαιτητικοί και αγχωτικά διεκδικούμε την αγάπη όπως εμείς την έχουμε προκαθορίσει και ας είναι -όπως είπαμε πριν- λανθασμένα οροθετημένη.
Είναι λοιπόν απαραίτητο πριν προσπαθήσουμε να συσχετισθούμε με την αγάπη να αναρωτηθούμε για την ορθότητα του ιδιαίτερου τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την αγάπη. Πολλές φορές η δική μας ερμηνεία για την αγάπη συσχετίζεται με συναισθήματα κατάθλιψης ,όταν αναλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να την βιώσουμε. Παρακάτω προτείνω μια στρατηγική που πιθανότατα σας βοηθήσει να προσδοκήσετε πιο αισιόδοξα την αγάπη ,ως κάτι που μπορείτε και εσείς να γευθείτε:
  • Διαχωρίσετε τον ενθουσιασμό από την αγάπη. Ο ενθουσιασμός είναι το ψυχολογικό στάδιο ενός έντονου σκιρτήματος .Είναι έντονο αλλά δεν έχει μεγάλη διάρκεια. Είναι το πρώτο στάδιο μιας μαγευτικής έλξης που όλα δείχνουν να είναι τέλεια. Κατά μέσο όρο αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου έξι μήνες. Υπό συνθήκες μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία αισθημάτων αγάπης ,για αυτό το λόγο λοιπόν δεν είναι επιθυμητό να αυθυποβάλλεστε πως κάθε φορά που νιώθετε το σκίρτημα ότι σίγουρα θα εξελιχθεί σε αγάπη.
  • Για να είσαστε σε θέση να βιώσετε την αγάπη είναι επιθυμητό να έχετε την κατάλληλη ψυχολογία καθώς και να διαθέτετε την ανάλογη προσωπικότητα. Ο Έρικ Φρομ προσδιόρισε την αγάπη ως 'πράξη θέλησης' .Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι δίνετε τα κίνητρα στον εαυτό σας για να συναντηθείτε κάποια στιγμή με την αγάπη. Ο τολμών νικά εξάλλου.
  • Η κοινωνικοποίηση σας εξαρτάται άμεσα από τις μεθόδους επικοινωνίας που χρησιμοποιείτε .Αυτή η επικοινωνία θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε ότι κάποιος σας κατανοεί και ότι δεν είστε μόνοι. Θωρακίζετε τον εαυτό σας λοιπόν απέναντι στην κατάθλιψη και στις θλιβερές σκέψεις ότι θα είστε παντοτινά μόνοι σας.
  • Πάντα υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ δυο ανθρώπων και ακόμα και όταν μια σχέση εξελίσσεται καλά αυτές θα αναδύονται. Το σημαντικό σε αυτό το στάδιο είναι να εντοπίσετε τις διαφορές αυτές και να τις διαπραγματευτείτε από κοινού ,έτσι ώστε να μη σας απομακρύνουν από το σύντροφο σας και δηλητηριαστεί η σχέση. Αυτό γίνεται συνήθως κατανοώντας το κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο του άλλου όπως και με το να μπορείτε να εκφράσετε στο σύντροφο σας ποιοι είσαστε και τι θέλετε ξεκάθαρα. Όταν οι διαφορές σας κοινοποιηθούν και στους δυο ,τις επεξεργάζεστε μαζί μέχρι να οδηγηθείτε σε ένα κοινό στάδιο όπου και οι δυο αισθάνεστε ασφαλείς και μπορείτε να παρουσιάζεστε όπως πραγματικά είστε χωρίς να καταπιέζεστε .
  • Επικεντρωθείτε στο σύντροφο σας. Αποκρυπτογραφήστε τις ανάγκες του και μην ασχολείστε αποκλειστικά με το αν σας συμπεριφέρεται καλά και με το τι κερδίζετε εσείς από αυτή τη σχέση. Τί πραγματικά χρειάζεται ο σύντροφος σας ώστε να αισθάνεται καλά? Αυτή ομολογουμένως είναι μια αρκετά δύσκολη ικανότητα να μαθευτεί λόγω της κοινωνικής κουλτούρας μας η οποία μας επιβάλλει να «φοράμε» ένα ναρκισσιστικό προσωπείο όπου κάτω από αυτό ,οι ανάγκες μας και μόνο ,προσελκύουν την προσοχή μας . Φυσικά σε όλη την διαδικασία δεν ξεχνάτε την ύπαρξη σας ,βεβαιωνόσαστε ότι φροντίζετε ποιοτικά και τον εαυτό σας.
  • Συχνά η κατάθλιψη κρατά εγκλωβισμένους τους ανθρώπους στους εαυτούς τους ,έτσι ώστε να αδυνατούν να προσηλωθούν στους άλλους άρα δεν μπορούν και να μάθουν να αγαπούν. Όσο περισσότερο ασχολείστε με τους άλλους και μαθαίνετε να αλληλεπιδράτε και αναγνωρίζετε /ανταποκρίνεστε στις ανάγκες των άλλων τόσο πιο «διαβασμένοι» θα είστε για να μπορείτε να αγαπήσετε.
  • Η «πραγματικότητα» της κατάθλιψης δεν είναι η μόνη που μπορεί να ερμηνεύσει τα καθημερινά φαινόμενα. Η πραγματικότητα του αγαπημένου σας είναι εξίσου σημαντική με τη δική σας και είναι πολύ θετικό να το αναγνωρίσετε αυτό. Αν βρίσκεστε σε καταθλιπτικό στάδιο προσπαθήσετε να ξεφύγετε από την εγωκεντρική διάσταση που συντηρεί την κατάθλιψη σας.
  • Πολλές φορές επίσης η κατάθλιψη σας είναι δυνατόν να σχετίζεται με ευερεθιστότητα απέναντι σε καταστάσεις απόρριψης σας.Λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης που συνεπάγεται η κατάθλιψη ,οποιαδήποτε δυσαρμονία στη σχέση σας αυτόματα αποκωδικοποιείται από σας τους ίδιους ως δική σας 'ανικανότητα' .Η 'ανικανότητα' που οι ίδιοι λοιπόν αποδίδετε σε σας, ασυνείδητα σας επιβεβαιώνει ότι αξίζετε μια απορριπτική συμπεριφορά από το σύντροφο σας .Όμως έτσι τελικά η απόρριψη σας στην πραγματικότητα γεννιέται από τον δικό σας λανθασμένο τρόπο μετάφρασης κάποιου υπαρκτού ή μη υπαρκτού προβλήματος στη σχέση και ενδυναμώνει την κατάθλιψη. Πριν σας αγαπήσουν είναι αναγκαίο να αγαπάτε τους εαυτούς σας και να ενδυναμώσετε την αυτοαντίληψη σας
  • Ένας αποτελεσματικός τρόπος να αντισταθείτε σε αυτό το φαινόμενο είναι να συνειδητοποιήσετε ότι αυτός ο αυτόματος τρόπος σκέψης είναι δυνατός αλλά εικονικός ,δηλαδή υπόκειται σε αλλαγή. Υπό την μορφή εσωτερικού διαλόγου διορθώστε την λανθασμένη εκτίμηση σας και πείτε π.χ: 'δεν με απορρίπτει πραγματικά ο σύντροφος μου, αυτή δεν είναι πραγματική επιβεβαίωση προβληματικότητας μου' ή 'δεν πρέπει να αυτοκατηγορούμαι, είναι κάτι που δεν ήξερα να αντιμετωπίσω αλλά τώρα προσπαθώ γενναία'.
Όταν λοιπόν ερμηνεύσετε την κατάσταση με ένα διαφορετικό τρόπο τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να δράσετε ενεργητικότερα και δυναμικότερα μέσα στη σχέση .Εδώ λοιπόν επιβεβαιώνεται ο αρχαίος μας προγονός ,φιλόσοφος Επίκτητος που διακήρυξε ότι δεν επηρεαζόμαστε τόσο από τα φαινόμενα όπως συμβαίνουν αλλά πολύ περισσότερο από τον τρόπο που τα ερμηνεύουμε.
Στον Αλχημιστή ο Κοέλο διαμήνυσε ότι αν κάτι το θελήσουμε πάρα πολύ τότε το σύμπαν θα συνωμοτήσει μαζί μας για να το πετύχουμε. Στη περίπτωση της αγάπης θα μπορούσε αυτό να σημαίνει ότι μόνο αν ενεργοποιήσουμε τον εαυτό μας, έχουμε πιθανότητες να πορευθούμε στο μονοπάτι της αγάπης ..Η κατάθλιψη δεν είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προσπάθεια να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε. Για να διαβούμε με περίσσιο θάρρος όμως, χρειάζεται προσωπική ανάπτυξη και αισιόδοξη θέαση των πραγμάτων.
 Η αγάπη ως αντικαταθλιπτικό
 Κατάθλιψη και Ανηδονία στο σεξ

Η αγάπη απορρίπτει τις ταμπέλες

 

 

 

 

Η αγάπη απορρίπτει τις ταμπέλες

Ο Έμερσον μιλώντας για ένα απλό αγριόχορτο, είπε ότι πρόκειται για “ένα φυτό του οποίου οι αρετές δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί”. Αναρωτιέμαι πόσους ανθρώπους έχουμε περιφρονήσει σαν αγριόχορτα, επειδή, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, μας φάνηκε ότι δεν άξιζαν την αγάπη και την προσοχή μας.
Οι άνθρωποι με τους οποίους επιλέγουμε να συνδεθούμε είναι προφανώς προσωπικές επιλογές, και έτσι πρέπει να είναι. Έχω την αίσθηση ωστόσο, ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρων και πολύ λιγότερο περιορισμένος αν εξετάζαμε πιο προσεκτικά τις ταμπέλες και τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε για να κρατήσουμε αποστάσεις από τους άλλους. Αν το κάναμε, μάλλον θ΄ανακαλύπταμε ότι αυτές οι βολικές κατηγοριοποιήσεις βασίζονται σε απαρχαιωμένες κασέτες που συνεχίζουν να παίζουν μέσα στο κεφάλι μας.
Στην προσπάθειά μας να εντάξουμε σε κατηγορίες τους ανθρώπους, καταλήγουμε να ελαχιστοποιήσουμε την αξία τους ή να τους αποκλείουμε για λόγους εντελώς αβάσιμους: χρησιμοποιούμε ως κριτήριο την ηλικία, το φύλο, την κοινωνική θέση, την οικονομική κατάσταση, το χρώμα της επιδερμίδας, τη θρησκεία, την εθνικότητα…οτιδήποτε για να κρατηθούμε μακριά από όσους είναι διαφορετικοί από εμάς.
Αυτό, φυσικά, μας απαλλάσσει από τον κόπο να αναπτύσσουμε ανεξάρτητη, αυτόνομη σκέψη και να αξιολογούμε κάθε άτομο ως ξεχωριστή και άξια σεβασμού προσωπικότητα. Είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συναντάμε να αξίζουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη προσοχή απ΄όση τους δίνουμε.
Και ποιός ξέρει; Μπορεί να ξαφνιαστούμε ανακαλύπτοντας ότι τελικά δεν είναι αγριόχορτα, αλλά μάλλον λουλούδια, κι εμείς παραλείπαμε να σταθούμε για να τα εκτιμήσουμε….
Απόσπασμα από το βιβλίο του Leo Buscaglia  Γεννημένοι να αγαπάμε Στοχασμοί για την Αγάπη

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Πριν κρίνεις

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Πριν κρίνεις

παρελθόν-αγάπη-λόγια όμορφα-ζωή-αγάπη
Πριν κρίνεις ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ...
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΟΥ... ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΟΥ...
Περπάτησε με ''τα παπούτσια μου'', πέρνα από
''το μονοπάτι που ταξίδεψα'', ζήσε με ''την ψυχή μου'',
''τις αμφιβολίες'', ''τους φόβους'', ''τον πόνο'' και ''το γέλιο μου''...!
Όταν και εφόσον ζήσεις τη ζωή μου,
τότε θα σου δώσω το δικαίωμα να με κρίνεις...!!!

Τι χρώμα έχει ο Έρωτας ???

Τι χρώμα έχει ο Έρωτας ???

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008 11:23 πμ | 14 σχόλια


Το χρώμα του έρωτα.jpg


Για  τους  ...;.ψαγμένους

Δώστε  εσείς  το  δικό  σας  χρώμα  μέσα  από  τις  απαντήσεις  σας .
  σε  όποια ερώτηση  σας  κάνει κλικ.
Δεν υπάρχει  περιορισμός  στην  επιλογή  του  αριθμού των ερωτήσεων   
Και  ό, τι  ήθελε  προκύψει στη  συνέχεια του   παιχνιδιού ...;..

--  Τι  χρώμα  έχει η λύπη ; ρώτησε  το  αστέρι  την κερασιά  και  παραπάτησε στο  ξέφτι κάποιου  σύννεφου  που περνούσε  βιαστικά. Δεν άκουσες; Σε ρώτησα ,τι  χρώμα  έχει η  λύπη;
--  Έχει το  χρώμα  που  παίρνει η  θάλασσα την ώρα που  γέρνει  ο  ήλιος   στην αγκαλιά της.΄Ένα βαθύ άγριο  μπλέ
--  Τι  χρώμα έχουν τα  όνειρα;
--  Tα όνειρα; Τα  όνειρα έχουν το  χρώμα  του  δειλινού.
--  Τι  χρώμα έχει η χαρά;
--  Το χρώμα  του  μεσημεριού  αστεράκι  μου.
--   Και  η  μοναξιά;
--   H  μοναξιά έχει  χρώμα  μενεξελί.
--   Τι  όμορφα που είναι  τα χρώματα !  Θα  σου  χαρίσω ένα ουράνιο τόξο, να  το  ρίχνεις επάνω σου  όταν κρυώνεις.
--   Το αστέρι  έκλεισε  τα μάτια  του κι ακούμπησε στο  φράκτη. ΄Εμεινε κάμποσο  εκεί και ξεκουράστηκε.
--   Και η  αγάπη; Ξέχασα  να  σε  ρωτήσω. Τι  χρώμα έχει η αγάπη;
--  Tο  χρώμα  που  έχουν  τα  μάτια  του Θεού  απάντησε το  δέντρο
--  Τι χρώμα έχει ο έρωτας ;
--  Ο έρωτας  έχει  το χρώμα του  φεγγαριού όταν  είναι πανσέληνος.

--  ΄Ετσι έ; Ο έρωτας έχει  το χρώμα  του φεγγαριού είπε  τα'  αστέρι ...;
Κοίταξε μακριά στο κενό  και δάκρυσε ...;..

Από το  ομώνυμο  βιβλίο  «Το  χρώμα  του φεγγαριού»  της Α.Παπαδάκη  εκδόσεις  ΚΑΛΕΝΤΗΣ 




                                                  ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ.jpg
  
Τό  χρώμα του  έρωτα  στο φεγγάρι  γραμμένο.                

Πάνω στην στάχτη γράφτηκε ο επίλογος…


Πάνω στην στάχτη γράφτηκε ο επίλογος…


5 Votes


Μετά τις δώδεκα τα συναισθήματα φωνάζουν για να βγουν, για να τα αφήσω ελεύθερα λες και είναι φαντάσματα των ονείρων μου και ξεσκίζουν την ψυχή για να ελευθερωθούν και να έχουν την ευκαιρία να τελειώσουν τις μισοτελειωμένες δουλειές τους. Από πότε είμαι ψύχραιμη με τα φαντάσματα τριγύρω; Μάλλον από τότε που και η καρδιά μου πέθανε. Ίσως γι αυτό κάθομαι εδώ και δεν φεύγω τρέχοντας, θέλω να την δω μια τελευταία φορά.
Σηκώθηκα, έτρεξα κοντά στο παράθυρο τέτοια ώρα ερχόσουν και εγώ ήμουν τόσο ευτυχισμένη δεν με ένοιαζε αν το πρωί θα ξυπνούσα νωρίς, δεν με ένοιαζε τίποτα μονάχα πως θα σε έβλεπα. Κόλλησα το πρόσωπο μου πάνω στο τζάμι και ένιωθα την υγρασία σιγά σιγά να εισχωρεί στο δέρμα μου.
-Παιδί μου μην κάθεσαι δίπλα στο παράθυρο θα κρυώσεις, σαν να σε άκουγα να μου το λες.
Μήπως και αν κρυώσω θα αλλάξει τίποτα; Ο σωματικός πόνος είναι ο μόνος που εύκολα γιατρεύεται. Στο τηλέφωνο μου τρεις αναπάντητες. Οι φίλες μου, που θέλουν να τους πω τι; Ότι πονάω; Ναι και; Το μόνο που θα καταφέρω είναι να τις ανησυχήσω ειδικά εκείνη θα καταλάβει, θα το διαβάσει στην φωνή μου. Και δεν θέλω να την στεναχωρήσω, άστο, ας μείνουν αναπάντητες, απόψε είμαστε οι δυο μας…
Κοιμήθηκαν όλοι, ησυχία. Στην πόλη, στο σπίτι, στο δωμάτιο, στην ψυχή μου. Πόση ηρεμία; Και ενώ η εκκωφαντική σιωπή τυλίγει σιγά σιγά ολόκληρο τον χώρο με τις έγχρωμες κορδέλες της, εγώ θυμήθηκα εκείνο το βράδυ που ήρθες κουρασμένος κατευθείαν από την δουλειά και μου είπες “απόψε δεν θέλω να μιλήσουμε, θέλω απλά να κάτσουμε αγκαλιά”. Και όλο το βράδυ είχα κουρνιάσει στην αγκαλιά σου και δεν είπα τίποτα. Ένιωθα απλά την ευτυχία που σε μια σπάνια στιγμή βρήκε χρόνο και με επισκέφτηκε.
Όμως πέρασαν αυτά έτσι δεν είναι; Μα νιώθω αγάπη μου πως όλοι είναι εχθροί μου! Οι νύχτες που διαρκούν πολύ, οι δρόμοι που είναι άδειοι χωρίς εσένα να κοιτώ, οι λέξεις μου που σιγά σιγά εξαντλούνται, οι άνθρωποι που μου λένε πως “‘όλα θα πάνε καλά”. Ακόμα και το φεγγάρι, νόμιζα πως είμαστε φίλοι μα αυτό κοίτα το, λες και δεν νοιάζεται για μένα, βγαίνει και λάμπει. Του το πα, πως νιώθω άσχημα με την συμπεριφορά του, μα μου είπε πως αυτή είναι η δουλειά του, να βγαίνει και να λάμπει. Δεν αντέχεται μωρό μου αυτή η κατάσταση, “μου λείπεις, σε σκέφτομαι, άντε να ξημερώσει και πάλι”, κοιτάζω στο καθρέφτη και νιώθω πως δεν με ξέρω. Κάθε φορά απορώ ποια είναι αυτή που κοιτάζω. Και ξέρεις τι; Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και η ψυχή μου κλαίει, όμως τα μάτια μου δεν είναι ωραία βουρκωμένα.
Σηκώθηκα να τελειώσω αυτή την εργασία που έχω να παραδώσω μεθαύριο. Ίσως είναι καλύτερα να είμαι απασχολημένη να μην σκέφτομαι.  Έναν επίλογο έχω ακόμα να γράψω. Μάλλον απόψε έχω δύο…
Άνοιξα το πρώτο συρτάρι του γραφείου μου. Πήρα το σημειωματάριο μου και είδα από κάτω το πακέτο με τα τσιγάρα σου. Λευκό και κόκκινο, θυμάμαι που σε πείραζα και σου έλεγα πως κατά βάθος γουστάρεις την ομάδα μου γι αυτό καπνίζεις τσιγάρα που έχουν στο πακέτο τους τα χρώματα της. “Ναι οκ ότι πεις” έλεγες και με τσίμπαγες και παίζαμε με τα χάδια, τα φιλιά, τις αγκαλιές. Και γέλαγα και σου έλεγα πως είσαι χαζό. Μάλλον εγώ ήμουν χαζή που δεν είδα το τέλος που ερχόταν και έπεσα πάνω του. Άνοιξα το πακέτο χωρίς να ξέρω γιατί, ίσως απλά εκείνη την στιγμή είχα ανάγκη να αγγίξω κάτι δικό σου. Τρία είχε μέσα. Τρία τελευταία. Σιγά σιγά όλα τελειώνουν αγάπη μου… τα τσιγάρα σου, οι αναμνήσεις μου, οι στιγμές μας.
Μπα δεν βγαίνει απόψε η εργασία άστο… ανοίγω το προφίλ της Νικολέτας και βάζω το τραγούδι που μου έμαθε εκείνη, ο Κώστας, δεν θυμάμαι, ξέρω όμως πως για σένα μου μιλά. Ή μάλλον για να είμαι ειλικρινής. Για μένα μου μιλά, για όσα νιώθω, για τα λάθη που έκανα… ‘Ακουσε αγάπη μου, διάβασε τους στίχους στην ψυχή σου και νιώσε πως είναι τα τραγούδια να σε πονούν:
Μάτια μεγάλα μου, θλιμμένα μάτια
ποιος σου έχει κλέψει την χαρά…
Τι λάθος έκανα και είσαι κομμάτια
γιατί με σπρώχνεις μακριά;
Εγώ για σένα ξέρεις έκανα ότι μπόρεσα
για το φιλί σου που λαχτάρησα πολύ
έκανα δρόμο το κορμί και γεφυρούλα την ψυχή
και από τον κόσμο χώρισα
Με τα φαντάσματα του χθες σου αναμετρήθηκα
και τις σκιές τις πολεμούσα με φιλιά
μα έχουν περάσει όλα αυτά ίσως ζητούσες πιο πολλά
στην μάχη αυτή νικήθηκα και πάλι μόνος ζω…
Κάθε ανάσα μου έκανα αγέρι,
να σου δροσίζει το κορμί…
μες το ταξίδι σου ήμουν αστέρι, μη μου χαθείς στην διαδρομή…
Μάτια μεγάλα μου θλιμμένα μάτια ποιος σου ‘χει κλέψει την χαρά;…
Βάζω ένα ποτήρι από του ουίσκι από αυτό που σου άρεσε και ανάβω ένα τσιγάρο. Το αφήνω στο τασάκι σιγά σιγά να καίγεται. Πριν καεί ξέρω πως πρέπει να σου πω “αντίο”…
-Για πες μου λοιπόν αγάπη μου πως είσαι πως περνάς; Τι κάνω εγώ; Σε ευχαριστώ που ρώτησες. Δεν κάνω. Απλά δεν κάνω. Γύρισα πρόσφατα από ένα ταξίδι στο μυαλό μου. Είχα πάει μήπως βρω τρόπο να πατήσω ένα pause στην ζωή και να συνεχίσω όταν νιώσω έτοιμη. Μα ακόμα και το εφευρετικό μυαλό μου δεν … δεν βρήκε κάτι. Συνάντησα μια σκέψη ωστόσο εκεί και τσακωθήκαμε. Να την έβλεπες πως με κοιτούσε επικριτικά, λες και με ήξερε και από χθες ”κορίτσι μου πας να τα βάλεις με την Ζωή, με το Χρόνο, με δυνάμεις που είναι πάνω από σένα… γιατί να μπεις σε αυτή την μάχη; Φύγε από εδώ πριν σε πιάσουν οι Αναμνήσεις γιατί αν το κάνουν δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Φύγε, τρέξε και συνέχισε την ζωή σου…”. Τι να πεις θα περάσει μωρέ, με ξέρεις εμένα τις τελειώνω τις φάσεις. Αργώ, μα τις τελειώνω.
Σε έχασα και είναι βαρύ μα αν με χάσω θα είναι αβάσταχτο. Και σιγά σιγά με χάνω. Το βλέπω. Έχει τόσο κόσμο αυτή η γη γιατί εγώ να νιώθω μόνη δίχως μια σου λέξη; Δεν είναι άδικο λοιπόν; Απόψε το κατάλαβα. Σκύβω και ακουμπώ τα χέρια μου στα γόνατα. Ακούω την βροχή πως μου χτυπά την πόρτα. Άσ’ την απόψε είναι η τελευταία φορά που είμαστε μαζί, δεν έχω όρεξη να της μιλήσω.
Τελειώνει το τσιγάρο καρδιά μου, ήρθε η ώρα λοιπόν να πούμε αντίο. Μάλλον ας το πω σωστά. Ήρθε η ώρα να το πω εγώ το αντίο. Να σε αφήσω να φύγεις, να συνεχίσω και εγώ τον δρόμο μου. Βραχνιάζει η φωνή μου πριν καν να βγει. Πέντε γράμματα το αντίο και όμως πως να αφήσεις τα χείλη να το πουν; Τέλος πάντων μην το καθυστερώ άλλο, δεν αλλάζει. Να προσέχεις και να ‘σαι ευτυχισμένος. Σε ευχαριστώ για όλα. Συγνώμη δεν θα σου ζητήσω, μην περιμένεις, μπορείς να φύγεις. Απ’ την καρδιά μου θα ζητήσω, που πέθανε άδικα.
Πάει το τσιγάρο, έγινε στάχτη. Γέμισε ο χώρος στάχτες, από τα όνειρα που κάηκαν, από τα βράδια που πυρώθηκαν, από τις ευχές που κάψαμε, από το “Πάντα” που του βάλαμε φωτιά, από το “ποτέ” που ήρθε για να μας κάψει. Θα τα μαζέψω και θα τα ρίξω στα σκουπίδια και θα ανοίξω τα παράθυρα να μπει μέσα η βροχή, το αγιάζι, ο αέρας. Θα καθαριστεί ο χώρος. Θα αναπνεύσω ξανά, θα χαμογελάσω ξανά. Τώρα που έγραψα αυτόν τον επίλογο. Θα κάτσω να σκεφτώ, πως θέλω να ξεκινήσει ο επόμενος πρόλογος, και το κυρίως θέμα, θα το αφήσω στην ζωή…
2/2/2012

♔DƦάɱα QuƎeи♔


To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog  “Οι Κρυφές μου Σκέψεις” . Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής. Copyright  Οι Κρυφές μου Σκέψεις® All rights reserved.